Ce specificații sunt importante la un smartwatch

Smartwatchul a devenit unul dintre cele mai populare gadgeturi din lume. Beneficiile pe care un astfel de produs le aduc sunt incontestabile. Un smartwatch te poate ajuta să îți verifici notificările de pe telefon sau să îți monitorizezi efortul fizic. Totul depinde de specificațiile fiecărui smartwatch, pentru că nu toate sunt la fel.

Prin intermediul acestui material poți afla ce presupune fiecare dintre aceste specificații și cum să identifici un smartwatch bun. Știm că este dificil să te orientezi printre atâtea opțiuni. Așa că am analizat, pentru tine, fiecare criteriu important de care să ții cont când alegi un smartwatch.

Bateria

Spre deosebire de ceasurile obișnuite, un smartwatch presupune un consum de energie foarte ridicat. În cazul unui ceas de mână clasic, grija bateriei este un lucru de care nu te lovești foarte des. Sunt ceasuri ale căror baterii pot ține și câțiva ani. Nu este și cazul celor inteligente, care presupun mai multă atenție acordată acestui aspect. Desigur, și avantajele oferite sunt pe măsură. De exemplu, pentru a te bucura din nou de o baterie plină la un ceas obișnuit, este aproape obligatoriu drumul până la un ceasornicar. Alternativa ar fi să desfaci singur produsul și să îți testezi îndemânarea pe un mecanism foarte delicat. În schimb, bateria unui smartwatch se încarcă exact precum cea a unui telefon. 

Baterie smartwatch
Baterie smartwatch

Autonomia bateriei este una dintre cele mai importante specificații pe care le are un ceas de mână inteligent. Ca în cazul oricărui device, bateria este un subiect sensibil și influențat de multe aspecte. Majoritatea producătorilor de smartwatch asigură o autonomie de minimum o zi modelelor de pe piață. Dar există și produse care nu au o rezistență atât de mare. Un smartwatch ieftin, cu specificații modeste, poate avea o baterie care să țină și 14-15 ore. Asta în condițiile în care nu îl folosești foarte intens. 

Bateria unui smartwatch premium poate rezista și până la 18-20 de ore, chiar dacă îl folosești constant și intens. O folosire intensă presupune utilizarea funcțiilor de telefon și internet, care consumă cea mai multă energie. În general, un smartwatch de calitate va avea o autonomie a bateriei de minimum 18 ore. Asta chiar în condițiile unei utilizări intense. Ulterior, îl poți încărca fie cu un încărcător prin cablu, fie wireless. Procesul de încărcare full ar trebui să dureze doar câteva ore.

SIM Card

Existența unei cartele SIM te ajută să folosești un smartwatch nu doar pentru a înlocui ceasul, ci și pentru a înlocui telefonul. Asta pentru că un SIM card o să îți permită să inițiezi apeluri direct din smartwatch. Desigur, există și alte variante, însă aceasta este una dintre acele specificații importante, ce merită tratate separat. Un SIM Card te va ajuta să te poți bucura de funcțiile de apel, SMS sau chiar de acces la internet pe smartwatch fără să depinzi de telefon. 

Smartwatch cu SIM Card
Smartwatch cu SIM Card

Dacă mergi pe varianta unui smartwatch cu SIM Card, te vei alege cu ceea ce se numește un smartwatch independent. Asta pentru că existența cartelei îi va permite să funcționeze ca un device separat de telefon. Însă un smartwatch cu SIM Card poate funcționa la fel de bine și conectat la telefon. Existența slotului pentru cartela SIM este doar una dintre acele specificații extra, care se pot dovedi foarte utile.

Un dezavantaj care trebuie menționat, în cazul unui smartwatch cu SIM Card este reprezentat de cost. Cartela SIM a unui smartwatch trebuie tratată exact precum cea a unui telefon. Ea se reîncarcă, are un credit în baza căruia funcționează și necesită lunar o plată constantă. 

Display

Ecranul unui smartwatch este una dintre acele specificații care pot face o diferența uriașă în procesul de utilizare. Un smartwatch cu un display bun va crea o experiență foarte plăcută utilizatorului. În general, tehnologiile la care se apelează în prezent pentru ecranele de smartwatch sunt LCD sau OLED. De altfel, display-ul OLED este la un nivel mult mai înalt din punct de vedere calitativ. 

Smartwatch cu ecran OLED
Smartwatch cu ecran OLED

Display-urile de tip LCD nu sunt specifice unui smartwatch premium. Ele oferă o calitate a imaginii la un nivel nu foarte ridicat. De asemenea, luminozitatea nu este una foarte ridicată. Un avantaj colateral, din acest punct de vedere, este reprezentat de o durată a bateriei mai îndelungată. 

Un smartwatch cu ecran OLED va oferi imagini la o calitate mult mai bună și o luminozitate net superioară. În schimb, va consuma și mult mai multă energie. Dezvoltatorii de astfel de gadgeturi încearcă să găsească un mix mai bun între specificații înalte și o autonomie pe măsură. Deocamdată, smartwatchurile premium cu ecran OLED au dificultăți în a-și proteja bateria. În schimb, oferă o experiență de utilizare la cote foarte ridicate.

Procesor

Una dintre acele specificații tehnice, trecute de multe ori cu vederea, este procesorul. La fel ca în cazul unui laptop sau telefon, și pentru smartwatch un procesor bun poate face diferența. Spre deosebire de celelalte gadget-uri, un smartwatch nu are nevoie de atât de multe resurse pentru a funcționa bine. De aceea, smartwatch-ul va apela doar la un microprocesor, nu la un procesor obișnuit.

Există smartwatch-uri care folosesc microprocesoare ARM. ARM înseamnă Advanced Risc Machines și este un brand înființat în 1978, în Anglia. Procesoarele acestei companii au capacități de 32 și de 64 de biți. Alte ceasuri inteligente sunt dotate cu procesoare produse de MediaTek sau chiar de Qualcomm.

Brandurile cu ar fi Apple sau Samsung, beneficiază de tehnologii speciale. Procesorul unui smartwatch premium este personalizat. De exemplu, Apple utilizează procesoare Apple S. Cea mai nouă generație este Apple S6. Samsung, Și Samsung și-a dezvoltat propria gamă de procesoare, Samsung Exynos. 

Din punct de vedere al frecvențelor, cele mai bune procesoare pentru smartwatch ating și 1,20 GHz, cum este cazul celor de la Samsung. De regulă, procesorul unui smartwatch premium este de tip Dual-core și asigură o funcționare rapidă și fără probleme. 

Smartwatch cu internet de sine stătător sau depinde de telefon

Cele mai multe dintre specificațiile importante ale unui smartwatch sunt legate de internet. Cu siguranță nu vrei să îți cumperi smartwatch doar pentru a vedea cât e ceasul. Te interesează notificările, posibilitatea de a-ți instala aplicații și cea de a asculta, de exemplu, muzică sau podcasturi online. Pentru toate acestea, ai nevoie de internet.

Există smartwatch-uri care se pot conecta la internet în mod independent, dar și variante care depind în totalitate de telefon. Aceasta este una dintre acele specificații foarte importante pentru orice utilizator. Un smartwatch independent se poate conecta la internet grație cartelei SIM. Dacă beneficiază de cartelă SIM, smartwatch-ul va funcționa la fel ca un telefon. Vei putea face trafic de date, dar și să efectuezi apeluri sau să trimiți SMS-uri. Practic, smartwatch-ul cu SIM Card va putea ține loc și de ceas și de telefon.

În cazul smartwatch-urilor care depind de telefon, nu există slot pentru SIM Card. Pentru a se putea conecta la internet, acestea trebuie să fie întâi conectate la telefon. Pentru a-ți face o idee mai clară, un smartwatch va funcționa precum un telefon conectat la un altul care are activată funcția de hotspot. Sursa de internet a smartwatch-ului va fi telefonul. În general, producătorii premium apelează la această variantă. 

Un avantaj al smartwatch-urilor independente constau în faptul că poți achiziționa unul și fără să deții un telefon inteligent. De asemenea, un smartwatch independent nu va consuma din bateria telefonului. Pe de altă parte, poate avea o autonomie afectată de căutarea continuă a semnalului.

Conectivitate smartwatch

Conectivitatea este și ea una dintre specificațiile importante ale oricărui smartwatch. Dacă achiziționezi un ceas inteligent pe care să îl folosești legat la telefon, trebuie să te asiguri că acest lucru este posibil. Conectivitatea este determinată de compatibilitatea modelului de smartwatch cu sistemul de operare al telefonului. 

De regulă, pentru a se conecta la telefon, un smartwatch apelează la Bluetooth. În orice caz, acest lucru nu este mereu valabil. Pentru a te asigura că printre opțiunile ceasului se enumeră și capacitatea de a fi conectat la telefonul tău, citește cu atenție specificațiile. Producătorii precizează de fiecare dată sistemele de operare  la care poate fi conectat ceasul de mână inteligent.

Multe dintre ceasurile inteligente sunt compatibile cu sisteme de operare multiple, însă există și cazuri aparte. De exemplu, Apple Watch este compatibil numai cu iPhone, telefonul de la același producător. În schimb, smartwatch-urile de la Samsung funcționează și cu Android și cu iOS. Nimic despre Windows Mobile, de exemplu. Cu toate acestea, dacă ai un ceas de la Samsung, este foarte posibil ca nu toate funcțiile de care acesta dispune să fie accesibile pe ambele sisteme de operare. Pe Android, ai opțiuni precum quick reply la mesaje, în vreme ce la iOS acest lucru nu este valabil. 

Așadar, din punct de vedere al conectivității, ceasurile de mână inteligente pot fi sau nu compatibile cu diverse modele de telefoane. Important este să alegi unul care să se poată conecta la telefonul tău, pentru a te bucura de cât mai multe funcții și de o funcționare eficientă. 

GPS

Foarte mulți dintre utilizatorii ceasurilor de mână inteligente apelează la ele și pentru a-și monitoriza efortul fizic. Indiferent că aleargă, merg la sală sau doar se plimbă, utilizatorii preferă smartwatch-uri care au printre specificații posibilitatea de monitorizare a efortului.

Una dintre acele specificații esențiale în acest sens este GPS-ul. 

GPS, adică Global Positioning System, apelează la o tehnologie prin care analizează mișcarea device-ului și distanța parcursă. Aceasta este una dintre specificațiile esențiale pentru ca un smartwatch să poată monitoriza nivelul de efort al utilizatorului. Majoritatea ceasurilor de mână inteligente apelează la tehnologia GPS. 

Dezavantajul funcției GPS, utilizată atât de ceasurile inteligente simple, cât și de cele sport, constă în faptul că accelerează epuizarea bateriei. Însă acest sacrificiu merită, deoarece foarte multe dintre specificațiile unui smartwatch de calitate ar fi inaccesibile fără GPS. 

Smartwatch cu rezistență la apă

Și dacă ne referim la activități fizice, printre cele mai populare este înotul. Mulți oameni care vor să se mențină în formă apelează la acest sport. Numai că pentru a monitoriza efortul făcut prin înot, este nevoie de un device rezistent la apă. 

Vestea bună e că tehnologiile și materialele anului 2020 au ajutat ca printre specificațiile multor ceasuri de mână inteligentă să fie și rezistența la apă. În mod remarcabil, smartwatchul poate acum să monitorizeze efortul și în funcție de stilul în care înoți. 

Din punct de vedere al rezistenței la apă, smartwatch-urile se diferențiază în funcție de tipul de apă în care fac față, dar și de adâncimea maximă. Cel mai bun smartwatch va face față atât în piscină, cât și în ape precum apa mării sau a oceanului. De regulă, cele mai bune ceasuri funcționează la adâncimea maximă de 50 de metri. 

Smartwatch rezistent la apă

ATM se traduce prin atmosfere. FIecare atmosferă este reprezentată de 10 metri. Astfel, un ceas rezistent la 50 de metri are un coeficient de 5 atm. Pentru a înțelege mai bine ce presupune acest lucru, iată o prezentare a celor mai populare cazuri.

 • ceasuri cu 3 ATM – aceste device-uri au o rezistență de trei atmosfere, adică funcționează la o adâncime maximă de 30 de metri. Cu toate acestea, nu este recomandat să fie utilizate pentru înot. Ele sunt rezistente la apă în sensul că suportă stropii de apă, dar dacă le folosești când te speli sau înoți, ai putea avea surprize neplăcute.
 • ceasuri cu 5 ATM – acestea sunt cele mai rezistente, dintre cele existente pe piață. Ele pot fi utilizate până la o adâncime de 50 de metri. Cu toate acestea, nu este recomandat să faci scufundări cu ele. Pe de altă parte, există destule modele care pot fi folosite la această adâncime inclusiv în apa mării. Sunt perfecte pentru înotat, le poți purta și la duș, dar și când pescuiești. 

Ceasurile inteligente premium care sunt fabricate în 2020, beneficiază în general de o rezistență de 5 ATM. Ele asigură metode excelente de monitorizare a efortului atunci când înoți într-un bazin sau într-o piscină. 

EKG

Pe lângă monitorizarea distanțelor parcurse, prin intermediul sistemului GPS, smartwatch-ul are și alte funcții pentru sportivi. Dar nu doar pentru sportivi. El te poate ajuta și să îți monitorizezi propria stare de sănătate. Una dintre specificațiile foarte utile în acest sens este cea referitoare la monitorizarea ritmului cardiac.

EKG, sau sistemul de electrocardiogramă, duce monitorizarea ritmului cardiac la un cu totul alt nivel. Majoritatea brățărilor pentru fitness, dar și a ceasurilor inteligente de generație mai veche au specificații prin care pot măsura ritmul cardiac. Adică îți pot monitoriza pulsul și pot determina, de exemplu, cât de multe calorii arzi în timpul efortului.

EKG pe smartwatch

În schimb, prin intermediul sistemului de electrocardiogramă, ceasurile inteligente de ultimă generație fac analize extrem de aprofundate. Ele nu verifică doar viteza de circulație a sângelui, ci îți analizează modul de funcționare a inimii, în general. Prin intermediul acestor specificații, ceasurile inteligente pot detecta inclusiv potențialele anomalii cardiace.

Un ceas inteligent de ultimă generație, grație acestor funcții, poate să detecteze diferite anomalii. Aici pot fi menționate fibrilația atrială, ritmul sinusoidal neregulat, dar poate anticipa și un posibil infarct. Desigur, ceea ce oferă un ceas de mână inteligent prin aceste specificații nu poate fi comparat, deocamdată, cu un EKG profesionist.

Dar smartwatch-ul poate fi suficient de performant, prin tehnologia la care apelează, pentru a trage un semnal de alarmă. Se poate spune că, grație specificațiilor referitoare la EKG, un smartwatch te poate ajuta să îți salvezi viața. Pentru a realiza un EKG, ceasurile necesită fie să îți plasezi degetul pe ecranul tactil, fie pe spatele ceasului. 

Oximetru în smartwatch

Poate una dintre cele mai interesante specificații pe care le poate avea un smartwatch în 2020. Oximetrul este, de regulp, un aparat prin intermediul căruia se detectează cantitatea de oxigen din sânge. În condițiile pandemiei de coronavirus, măsurarea nivelului de oxigen este esențială pentru cei care contactează virusul. 

Prin intermediul oximetrului, poți afla ce nivel de oxigen are sângele tău și dacă totul este sub control. În cazul unui nivel al oxigenului scăzut, reține că este necesar să consulți imediat medicul. Așadar, oximetrul este foarte util, mai ales în acest context.

Oximetru la smartwatch

Și sigur că nu ai cum să nu apreciezi un smartwatch care vine la pachet cu posibilitatea de a-ți monitoriza nivelul oxigenului. Dacă are oximetru printre specificații, smartwatch-ul pentru care optezi s-ar putea să îți fie foarte la îndemână în aceste vremuri. 

Pentru a măsura nivelul de oxigen din sânge, smartwatch-urile au în specificații un senzor numit SpO2. Acesta este foarte util în general, în timpul somnului, dar și la altitudini foarte ridicate. Printre anomaliile pe care le poate detecta se numără apneea de somn. Această problemă poate afecta grav atât starea fizică a unui om, cât și pe cea psihică. Apneea de somn este în foarte multe cazuri un factor de depresie. Problema este una importantă și faptul că poate fi detectată prin intermediul unui ceas de mână este un adevărat miracol tehnologic. 

Tot prin intermediul acestei specificații te vei putea bucura de monitorizarea nivelului de oxigen la altitudini ridicate. Acolo unde aerul este rarefiat, există posibilitatea ca nivelul de oxigen din sânge să scadă periculos de mult. În aceste situații, este de preferat să ai un device care să te atenționeze.

Nu foarte multe smartwatch-uri dispun de această funcție, însă există opțiuni de la Garmin și FitBit foarte performante.

Concluzii

Așadar, acestea sunt cele mai importante 10 specificații de care trebuie să ții cont atunci când cumperi un smartwatch. Dacă ești o persoană atentă la specificații atunci când vrei să achiziționezi un produs, cele 10 specificații prezentate de noi nu au cum să îți scape din vedere. 

Autonomia bateriei, posibilitatea de atașare a unei cartele SIM, calitatea display-ului și frecvența procesorului sunt doar câteva dintre aceste specificații atât de importante pentru orice utilizator de smartwatch. Un astfel de produs nu este întotdeauna foarte accesibil, iar o investiție trebuie să fie chibzuită și să pună accent pe specificații.

Printre alte specificații importante de care trebuie să ții cont este cea referitoare la tipul de acces la internet. Poți opta pentru conectare independentă de telefon, sau pentru conectare prin telefon. De asemenea, conectivitatea la telefon este una dintre specificațiile importante. Nu ai vrea să achiziționezi un smartwatch incompatibil cu telefonul tău. 

Din punct de vedere al altor specificații, referitoare în general la funcțiile de monitorizare și control, foarte importante sunt GPS-ul și funcția EKG. Dacă GPS-ul este printre specificațiile majorității smartwatch-urilor, EKG-ul este mai greu de găsit pe orice ceas. La fel de dificil de găsit, dar și extrem de util, este oximetrul. Specificațiile precum EKG sau oximetrul te pot ajuta să îți controlezi excelent starea de sănătate. 

Nu în ultimul rând este de preferat să mergi pe varianta unui smartwatch rezistent la apă. Dacă ești sportiv, cu siguranță înotul este una dintre variantele care te atrag. Sport foarte sănătos și popular, înotul făcut la nivel amator presupune o bună monitorizare a efortului. Iar prin intermediul unui smartwatch rezistent la apă, poți analiza modul în care te ajută acest tip de efort. De asemenea, un smartwatch ce are printre specificații o bună rezistență la apă va fi foarte util inclusiv în vacanțe, dacă vrei să înoți fără să ai grija protejării ceasului. 

În concluzie, anul 2020 a adus tehnologia într-un punct în care putem cumpăra ceasuri inteligente de foarte mare calitate. Cu ajutorul unor cunoștințe minime referitoare la specificații, poți cumpăra un device fabulos. Acest device este capabil să te țină la curent cu notificările, dar și să îți monitorizeze starea de sănătate. Prețul unui smartwatch, inclusiv al celor mai de bază modele, nu este întotdeauna accesibil oricărui buzunar. Însă cu o documentare temeinică și cu atenție la detalii, poți descoperi un produs cu specificații excelente pentru nevoile tale.

Există foarte multe ceasuri de mână inteligente pe piață de o calitate deosebită. Boom-ul tehnologic face ca alegerea celui potrivit nevoilor tale să fie una ce presupune documentare. Parcurgând acest material, ai avut ocazia să afli tot ce contează despre cele mai importante specificații ale unui smartwatch. Ținând cont de aceste sfaturi și informații, vei putea alege un produs cu o autonomie rezistentă, compatibil cu telefonul tău sau capabil să funcționeze singur. Dar și un produs cu funcții utile și de care să te bucuri în viața de zi cu zi. 

Lasă un comentariu

   Leave a reply

   smartwatch.ro
   Logo